Calibrarea Monitorului.


Primul pas spre un sistem de lucru în gestiunea de culoare este calibrarea monitorului. Cum am spus mai demult, sunt posesorul unui spectrocolorimetru, EFI ES-1000, varianta GretagMacBeth a lui i1 – Eye One - de la X-Rite, care e capabil sa citească lumina reflectată (citește culorile de pe o suprafață palida, exemplu hârtia – profile ICC pentru imprimante, plottere, OFFSET, etc), emisă (calibrărea și profilarea monitoarelor) sau transmisă (calibrarea și profilarea proiectoarelor).




















Calibrarea monitorului cu toate că este cel mai ușor pas în gestiunea de culoare, are trucurile sale iar de multe ori programele sau manualele ne recomandă setări nu tocmai optime.

Orice program de calibrare cere dispozitivului de calibrare cel mult patru setări:
1. luminanța, care se măsoară în cd/m^2 (sistemul metric).
2. temperatura albului a monitorului, grade Kelvin (K).
3. curba tonalității, expresat sub forma unei valori: gama.
4. intensitatea negrului, măsurat tot în cd/m^2.

Softul împreună cu dispozitivul de calibrare a monitorului automat realizează două lucruri într-o singură operație: calibrarea și profilarea, însă trebuie subliniat faptul că sunt doua procese diferite.

Multe monitoare performate vin incluse cu instrumentele proprii de calibrare însă există și pachete independente. În cazul calibrării monitoarelor nu există o diferență vizibilă între colorimetre (Spyder, i1 Display) și spectrocolorimetre (ColorMunki, Efi 1000-ES, i1 - EyeOne).

Intensitatea luminii din camera în care se lucrează poate influența negativ procesul de calibrare a monitoarelor. Dacă rezultatele nu sunt cele dorite, ar trebui revizuit setarea spațiului de lucru: O lumină difuză, slabă în intensitate cu temperatura aflată între valorile 5000 – 6500ºK cu pereții albi sau un ton neutru.

Toate dispozitivele de calibrare vor cere cel puțin două valori: gama și temperatura de culoare. E foarte recomandabil ca valoarea gama să fie 2.2 iar temperatura de culoare 6500K atât pentru LCD cât și pentru CRT, cu toate dacă unii vor susține că 5000K e mai indicat.
Majoritatea monitoarelor noi au temperatura de culoare mai aproape de 6500K decât 5000K iar CRT-urile vechi aproape de 9300K; dacă ar fi să calibrăm un monitor care are temperatura la 6100K și să coborâm la valoarea 5000K, se pierde mai multă informație pe canalul albastru decat dacă am crește de la 6100 la 6500 iar astfel se limitează rangul dinamic și intensitatea. Pe de altă parte ochiul uman se poate adapta foarte repede cu orice temperatură de culoare, însă e mai precis când temperatura albului e cea din timpul zilei – 6500K; astfel nu trebuie să se adapteze.

Intensitatea, luminanța monitorului e recomandată să fie între 85 - 95 cd/m^2. Eu, personal o las la 85 cd/m^2.















Calibrarea monitorului e bună și pentru durata de funcționare a acestuia. Un monitor LCD după 18 luni de funcționare iși pierde 50% din intensitate dacă tot timpul lucrează la capacitate maximă. Setând luminozitatea la 85 cd/m^2, intensitatea unui monitor LCD se reduce la jumătate față de valoarea maximă prelungind viața acestuia.

Schimbarea rezoluției și a Mhz unui monitor care a fost calibrat la o valoare determinată, poate afecta intensitatea monitoruilui, la fel ca și schimabrea geometriei ecranului. Dacă aceste setări sunt schimbate, e indicat să se realizeze o nouă calibrare.

Atât pentru monitoarele CRT cât și cele LCD, se recomandă ca înainte de calibrare să funcționeze 90 de minute pentru a ajunge la parametrii optimi.

În procesul de calibrare, este posibil ca softul să ceară ajustarea manuală a temperaturii de culoare prin controalele RGB ale monitorului. Cele mai bune rezultate sunt date dacă lasăm colorimetrul singur să corecteze acest lucru – modul automat.
















Cât de des se va face calibrarea? La fiecare două săptamâni se recomandă o recalibrare. Personal, o fac odată la lună. Am comparat până acuma 4 calibrări iar variația este insesizabilă.

Scurtă recapitulare cu valorile recomandate pentru calibrarea și profilarea monitoarelor:
Gama: 2.2
Temperatura albului: 6500K (mod automat)
Intensitate: 85-95 cd/m^2
Timp de încălzire: 90 minute

Comments

Popular posts from this blog

Beauty 3.0

Alinka

21 decembrie 2012. Murim tonți dreacului!