Balansul albului, spectrometria liniară și metamerismul.




















Cartela gri știm cu toții că se folosește la neutralizarea dominanțelor în fotografia digitală. Defapt nu doar cartela gri se poate folosi, ci orice obiect care are valorile RGB aproximativ egale. De exemplu daca avem o culoare alba, care stim ca are valorile 230, 230, 230 e perfect valabilă atâta timp cât spectrometria este liniară.

În graficul de mai jos s-a măsurat culoarea gri de pe cartela de 24 culori Gretag.












Iar în acest grafic s-a măsurat aceeași valoare a griului însă de data aceasta sursa a fost fotografia scoasă la imprimantă a cartelei Gretag.












În primul grafic spectrometria este liniară iar în al doilea grafic, aceste ucâșuri și coborâșuri din dreptul zonelor RGB reprezintă prezența pigmenților.

Am zis să mai fac o măsurare iar de această dată a albului de pe hârtie.












Vârful albastru ne arată clar folosirea pigmenților fluorescenți în procesul de fabricare a hârtiei fotografice.

Spectrometria neliniară implică metamerism. Metamerismul e schimbarea culorii unui obiect observată cu lumini diferite, care au temperatura albului diferit (3200K, 4000K, 5000K). Chiar dacă la 5000K, griul de pe hârtia fotografică pare neutru, când il folosim în interior sau în zile noroase, calibrarea punctului alb va fi mai rece sau mai caldă.

Pe piață există produse ieftine sau unele mai mai scumpe - Kodak -, însă mai bine să ne uităm după mărci ca: Gretag, X-Rite, basICColor, etc. sau să întrebăm vânzătorul despre detaliile produsului. Am adus în discuție cartela Kodak pentru că din păcate este scumpă iar spectrometria nu este liniară; automat metamerism.

Instrumente de măsurare și soft:
Spectrometru: EFI ES-1000 (Eye One Pro)
Soft: basICColor Catch 3.3.1

Comments

Popular posts from this blog

Beauty 3.0

Alinka

21 decembrie 2012. Murim tonți dreacului!