Previzualizarea și tipărirea fotografiilor folosind profilele de culoare

O fotografie care nu este tipărită pe hârtie rămâne doar o imagine; poate sunt extrem însă îmi place să fac o anumită diferență între fotografia palpabilă și cea virtuală.

Am cumpărat o imprimantă și dorim să imprimăm fotografiile însă de multe ori culorile nu coincid cu cele de pe monitor (se presupune că monitorul este calibrat). Problema apare la tipul de hârtie: albul diferă de la o marcă la alta, de la un tip de hârtie la altul.

Chiar dacă ni se inmânează profilul hârtiei la cumpărare sau ni se oferă posibilitatea de a-l descărca de pe pagina web a fabricantului, se recomandă o noua profilare. De ce? Pur și simplu culorile diferă de la imprimantă la alta, ba chiar și dacă provin de la același fabricant.

În ultimul rând - softproofing - nu înseamnă doar previzualizarea imaginii cu profilul de culoare al imprimantei, ci implică ajustarea fotografiei prin curbe de nivel - culoare și contrast - pentru a ajunge la un rezultat cât mai asemănător cu cel de pe monitor.

Cu această ocazie, am realizat un material video. Cum se poate vedea, cel mai important pas este activarea gestiunii de culoare de către Photoshop și dezactivarea față de softul imprimantei. Dacă aceste opțiuni nu se schimbă, tot ce s-a făcut e de prisos.

În prezentarea de față, s-a calibrat și reprofilat imprimanta Epson B500 pentru hârtia fotografică Epson Tetenal Glossy.

Pentru o rezoluție mai bună recomand vizualizarea materialului direct de pe site-ul vimeo.

softproofing&print from Mustea Mihai Dan on Vimeo.

Comments

Popular posts from this blog

Beauty 3.0

Alinka

21 decembrie 2012. Murim tonți dreacului!